Шуменските ресторантьори не са единодушни дали ще отворят
20.01.2021 г.
1719 преглеждания
Ресторантьорите не са единодушни по въпроса дали ще отворят заведенията си на 1 февруари, каквото е искането на браншовата организация, дори да получат разрешение да работят. Причините са няколко – от ограничителните мерки, които предвиждат заведенията да работят най-късно до 22,30 часа и на 50% от капацитета си, до страхове, че клиентите ще са твърде малко. Според председателката на регионалната браншова организация Десислава Иванова, правилата за пълняемост наполовина ще са приемливи само за големите заведения, но пък рискът дали ще има работа могат да поемат малките, които нямат толкова големи разходи за персонал.
При предишното отваряне оборотът на голяма част от шуменските заведения е бил драматично по-нисък от обичайното. Не са изключение и обектите, които окончателно затвориха врати, припомнят от местната асоциация. Проверка на Телевизия Шумен показа, че и клиентите са разделени в мненията си.
Голяма част от служителите в бранша бяха съкратени и сега се надяват заведенията да отворят, за да започнат работа отново.
От шуменската асоциация посочиха, че местния ресторантьорски бизнес масово не е получил помощ от държавата. Причината е, че много от собствениците на заведения имат и хотели, на които не беше забранено да работят. Клиенти обаче почти няма, посочват от регионалната организация. И допълват, че от самото началото е следвало да се направи разграничение между регионите с градски, бизнес или курортен туризъм и пострадалите да бъдат компенсирани.
При предишното отваряне оборотът на голяма част от шуменските заведения е бил драматично по-нисък от обичайното. Не са изключение и обектите, които окончателно затвориха врати, припомнят от местната асоциация. Проверка на Телевизия Шумен показа, че и клиентите са разделени в мненията си.
Голяма част от служителите в бранша бяха съкратени и сега се надяват заведенията да отворят, за да започнат работа отново.
От шуменската асоциация посочиха, че местния ресторантьорски бизнес масово не е получил помощ от държавата. Причината е, че много от собствениците на заведения имат и хотели, на които не беше забранено да работят. Клиенти обаче почти няма, посочват от регионалната организация. И допълват, че от самото началото е следвало да се направи разграничение между регионите с градски, бизнес или курортен туризъм и пострадалите да бъдат компенсирани.