Адвокатите празнуват - Телевизия Шумен

На 22 ноември българските юристи отбелязват професионалния си празник. На този ден преди 134 години е приет първият Закон за адвокатите. Заради необходимостта от справедливо правосъдие и защита на правата на хората.
Без юристи не би могло да има право, а без правото – справедливост. Ивайло Тошев практикува професията вече 28 години. Казва, че ключът да си добър адвокат е в опита.
„Не трябва да се отнасяш, а, бе, виждаш ли, този казус е лек, този казус не подлежи на специална подготовка, не е така. Всяко едно дело си изисква неговата подготовка, неговото внимание, за да защитиш максимално добре интересите на клиента си. Адвокатската професия е наистина чест и гордост да се носи и да се упражнява, не напразно е залегнала и в Конституцията като едно от основните права и свободи на хората“, разказа адвокатът Ивайло Тошев.
Адвокатът влиза в битки всеки ден, но не на бойното поле, а в съдебната зала. Защото адвокатът е обществен страж на правото. Защото адвокатите са тези, които бранят правата и интересите на хората.
„В тези трудни времена понякога ние, адвокатите, се оказваме последната спасителна възможност за хората и те често прибягват до нас за защита на децата им, за защита на имуществото им“, каза Стела Загорчева от Адвокатска колегия-Шумен.
„Да бъдеш адвокат е призвание, защото ролята на адвокатурата е да защитава законните интереси на гражданите. В една истински правова държава трябва да има гарантирано право на защита“, категорична е Елена Христофорова – Адвокатска колегия-Шумен.
22 ноември е приет за празник на българските адвокати с решение на Висшия адвокатски съвет от 2005 година.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *