Акция "Зима" продължава - Телевизия Шумен

Вторият етап на акция „Зима“, който стартира от 11 ноември, се провежда под надслов “Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя”, е насочен към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Дейността на контролните органи ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, които не осигуряват предимство на пешеходците. В този период ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции.
При проверки в областта са санкционирани 13 пешеходци, които са пресичали на нерегламентирани места. Един е преминал на забраняващ сигнал на светофарна уредба, а друг пешеходец е навлязъл внезапно и неправилно на платно за движение. Санкционирани са двама водачи, които не са осигурили предимство на пешеходци. Установени са 35 нарушения на правилата за престой и паркиране в райони на пешеходни пътеки, кръстовища, на спирки на превозни средства от редовните линии за обществен транспорт на пътници. Полицейските служители са проверили водачите на 870 моторни превозни средства. За различни констатирани нарушения са съставени 140 акта за установени административни нарушения, наложени са 278 глоби с фиш. Изготвени са шест сигнални писма, след констатирани недостатъци на пътната мрежа.
Ще бъде осъществяван превантивен контрол и над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще взимат отношение на място и ще указват кое е правилното поведение. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.
В последния ден от втората част на кампанията ще бъде отбелязан Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия – 20 ноември 2022 г. По традиция денят ще се отбележи и в храмовете на всички официални религии в страната.

Стартира акция „Зима“

Област Шумен е готова за зимата

Пак удариха пешеходец на “Зебра”

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *