Акция по кръводаряване - Телевизия Шумен

Акция по кръводаряване в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. Това е поредна инициатива на учебното заведение, съвместно с Центъра по трансфузионна хематология във Варна.
22-годишните Ертан и Гизем даряват кръв за втори път. Смятат, че по този начин имат възможност да спасят човешки живот.
“Мисля, че всеки здрав човек трябва да дари поне веднъж в година кръв. Няма нищо страшно, аз също дарявам за втори път. Няма защо тези, които ги е страх да се колебаят и да не даряват”, каза Гизем Кърджалъ.
“Бих казал, че изобщо не боли. Даже чувството е приятно, чувствам се облекчен”, допълни колегата на Гизем, Ертан Халми.
Сред кръводарителите беше и Мария Петрова, която дарява кръв от 20 години. “Идеята е да помогна нанякого, наистина на който се нуждае. Да не се налага да се молят хората по улицата. Просто някой наистинада получи някаква помощ в такъв тежък момент, в който обикновено имат нужда от кръводарител”, посочи Мария Петрова, която е директор на университетската библиотека.
23-ма бяха кръводарителите през днешния ден.
“След две годишно прекъсване отново имат възможност всички желаещи кръводарители, студенти, служители, преподаватели да дадат кръв за спасение на човешки живот”, каза по повод на кръводарителската акция проф. Чавдар Сотиров, зам.-ректор по кандидатстудентска дейност в Шуменския университет.
Медици от Варна помогнаха за провеждането на инициативата.
“Много са отзивчиви хората. Някои се завърнаха, някои са си редовни, някои бяха за първи път. По принцип, това което съм забелязал – хората даряват основно когато има нужда – било то за близък, ако има призив, даряват. Много хора се събират”, коментира д-р Евтим Данаилов, лекар-специализант в Регионален център по трансфузионна хематология-Варна.
Утре акцията ще продължи в Педагогическия факултет. Желаещите да се включат могат да го направят от 9.00 до 12.30 часа.

Кръводарителска акция в Шуменския университет

Акция по кръводаряване

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *