Безплатни изследвания за ХИВ/СПИН - Телевизия Шумен
Безплатни изследвания за ХИВ/СПИН

Безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН в рамките на лятната АНТИСПИН кампания инициира шуменската Регионална здравна инспекция (РЗИ). От днес до до 24 август, всеки който желае, може да се тества анонимно. Изследванията ще се правят от 9:00 до 16:00 часа в кабинета в сградата на РЗИ – Шумен на площад „Освобождение” №1, етаж 2, стая № 11.
В рамките на регионалната кампания, с която се отбелязва четвъртият, заключителен етап от Националната АНТИСПИН кампания експертите на здравната инспекция в Шумен предвиждат и други инициативи – дискусия за превенция на ХИВ и СПИН със здравни медиатори от общините, поставяне на информационни табла по темата в здравни и учебни заведения.
По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 5 май са открити нови 110 ХИВ – серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната от 1986 г. досега са 3 831 лица. Малко над 97 процента от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 3 на сто – при инжекционна употреба на наркотици. През миналата година са починали 49 души, диагностицирани с опасния вирус. Общо 2 000 серопозитивни се проследяват в секторите за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН, като 99 процента получават съвременна антиретровирусна терапия.
В област Шумен от началото на годината има само един потвърден случай на лице с ХИВ инфекция. През миналата година доказаните случаи са три – двама мъже и една жена, във възрастовата граница  от 22 до 56 години.

Безплатно и анонимно изследване за ХИВ

Втори етап на антиспин кампанията на РЗИ

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *