Без съгласие на сесия за декларация за Украйна - Телевизия Шумен
Без съгласие на сесия за декларация за Украйна

Шуменските общински съветници не постигнаха съгласие относно излизане с обща декларация за кризата в Украйна. По време на днешната сесия на местния парламент Христофор Крумов излезе с предложение за обща декларация, осъждаща агресията на Русия в Украйна. Последва прекъсване на заседанието и среща между ръководителите на групи.
”Трябва да изразим нашата съпричастност, ние сме побратимени и с град Херсон, там също може да изразим нашата позиция, като общински орган, но като цяло териториалната цялост на една суверенна държава е в основата на нещата и следва тази цялост да бъде опазена”, изрази становище вносителят на предложението Христофор Крумов.
По време на обсъжданията бяха изказани различни мнения, а в крайна сметка бе решено днес декларация от общинския съвет да не бъде гласувана. “Аз смятам, че всеки един гражданин трябва да има позицияи от тази гледна точка Общинския съвет, като представителен орган на гражданите на община Шумен би трябвало да изрази категорична позиция и тя не е толкова политическа, колкото гражданска, общочовешка”, посочи съветникът от ВМРО доц. Стефан Минков.
“Стигнахме до извода, че никой от нас не е против за изготвянето на една такава декларация, с която ще покажем нашата съпричастност във връзка със ситуацията в Украйна. Всеки направи своите изложения и стигнахме до извода, че такава декларация ще бъде изготвена”, обобщи крайното решение след консултациите председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова.
В понеделник, 28 февруари, лидерите на политическите сили в местния парламент ще се съберат на ново заседание, за да вземат окончателно решение за изготвяне на декларация за руската агресия в Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *