„Бодра песен“ се завърна на международната хорова сцена - Телевизия Шумен
„Бодра песен“ се завърна на международната хорова сцена

След повече от двегодишна пауза хор „Бодра песен“ при ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ – Шумен се завърна на международната хорова сцена.  От 19 до 24 юли талантливите шуменски певици на хора с художествен ръководител и диригент Деница Узунова, корепетитор Йорданка Илиева и пианист Евридика Вълчева участваха в шестото издание на Международния хоров фестивал в Чанаккале, Турция.
Във фестивала участваха 21 хорови състава от България, Турция и Сърбия, а Шумен бе представен и от хор „Родни звуци“.  Изключително успешно се представиха децата от подновения концертен състав на хор „Бодра песен“, за което заслужиха както аплодисментите на многобройната публика и хористите от другите хорове, така и високата оценка за качеството на представената програма и вокална подготовка от професионалистите. „Бодра песен“ включи в своята програма разнообразен репертоар, разкриващ качествата на състава: български песни в неравноделни ритми от Св. Обретенов, Б. Ибришимов,  Мария Димитрова, песни от западно-европейската хорова литература, както и  песен от страната – домакин.
Хорът се представи с две самостоятелни програми: в концерт на открита сцена, построена до троянския кон в Чанаккале и в голямата концертна зала на Конгресния център в града.
За първа година Министерството на културата в Турция дава позволение за провеждането на концерт в новия музей на Троя, където шуменските деца се представиха със свои изпълнение сред забележителните артефакти, открити в древния град. Имаха чудесната възможност да съчетаят творческите си ангажименти с посещения на исторически забележителности в града и околностите – да посетят археологоическите останки на хилядолетните градове в Троя, да прекосят Дарданелите, да разгледат крепостта Чименлик и да влязат в кораба, участвал в най-важната битка за Чанаккале през 1915 г.
За своето представяне всеки хор получи грамота и плакет, а всеки участник – сертификат.

Фестивалът се провежда под егидата на Губернаторството на Република Турция в Чанаккале, Община Чанаккале, Университет „18 март“ в Чанаккале и  музикални хорови асоциации.
Директор на фестивала е д-р Мете Гьокче, който е диригент на няколко хорови състава от Турция и преподавател по музикални дисциплини в университета по изкуства в Чанаккале. Гостуващи хорови експерти от страната бяха  проф. Ахтер Дестан – виден хоров диригент и преподавател, която е родом от Шумен, възпитаник на проф. Васил Арнаудов  и музикологът Ерсин Антеп. Заедно с участващите диригенти се проведе кръгла маса, на която беше обсъдена темата как Ковид се отрази на хоровете в различните държави.

„Родни звуци“ участва в Международен фестивал в Чанаккале

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.