Ваксини или ограничения - Телевизия Шумен
Ваксини или ограничения

Делта вариантът на коронавируса продължава да набира скорост. Въпреки мерките, макар че е спорно доколко те се спазват. Според директора на шуменската болница д-р Димитър Костов, ограниченията не са толкова определящи. Те дори могат да бъдат премахнати при ваксинално покритие на голям брой от населението, смята той. „При условие, че в държави като Германия, Дания, чакат на опашки да се ваксинират, имат 70 процента, 80 процента ваксинално покритие. И в момента и при тях има болни, никой не отрича, че има болни, но смъртността е много по-малка. Може би това е основно, което трябва да се направи – да се ваксинират хората, за да може да предпазваме и обществото от това заболяване, защото наистина е опасно. Всеки ден умират хора от това заболяване.“, каза д-р Димитър Костов, директор на шуменската Многопрофилна болница за активно лечение.
В Дания например от днес отпаднаха всички ограничителни мерки след като беше достигнато над 83 процента ваксинално покритие на населението на страната. У нас обаче напълно имунизирани са едва около 16 на сто. „Живеем в 21-и век, когато науката, технологиите са толкова развити, а мисленето на част от обществото и поведението – като в 19-и век.“, коментира още д-р Димитър Костов.
В Шуменско със завършен имунизационен цикъл са под 25 хиляди души. Междувременно „зелените коридори“ продължават да работят. През почивните дни всички желаещи могат да се ваксинират в кабинета на Медицинския център „Свети Иван Рилски“ от 9 до 14 часа.

 

145 остават за лечение в шуменската болница

Зелени коридори“ за ваксини

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *