Велики Преслав с нов девиз - Телевизия Шумен
ден на велики преслав

В старата българска столица Велики Преслав отбелязаха празника на града и Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Общинското ръководство връчи отличието “Златен век” и наградите за постижения в образованието, науката, културата и спорта.
В Деня на Велики Преслав и по повод 1130 от обявяването му за столица беше избран девиз, който да посреща гостите на града, а на жителите му да напомня за славната му история. Слоганът “Велики Преслав – велик и горд през вековете” донесе на автора си почетна грамота.
„Аз съм преславянин, цял живот съм работил за културата на този град. И някак си се роди този девиз, защото вярвам в бъдещето на този град“, каза Румен Райков – автор на девиза на Велики Преслав.

 

По традиция в деня на Велики Преслав се връчват отличия на тези, които със своя труд и упоритост прославят името на старата столица. Престижната награда „Златен век” за значителен принос в развитието на общината тази година беше присъдена на колектива на Професионална техническа гимназия „Симеон Велики“.
„За да светиш на другите, трябва сам да гориш. Това е една много мъдра мисъл, която очертава нашата посока. Опитваме се, всички ние, да поддържаме огъня силен, за да можем да светим на нашите ученици“, каза Христина Борисова – директор на ПТГ „Симеон Велики“.
Сред наградените за отличен успех ученици беше и възпитаничка на Техническата гимназия. Дебора Димитрова мечтае да завърши успешно висшето си образование и да се върне в родния Велики Преслав, за да работи за града си.
„Мисля да ходя в Медицинския университет във Варна. Надявам се да ме приемат успешно“, каза Дебора Димитрова – отличник на Випуск’23.
В празничния ден през центъра на града премина тържествено шествие. Пред паметника на Цар Симеон Велики и книжовниците бяха поднесени венци и цветя, а кметът инж. Янко Йорданов поздрави съгражданите си.
„Поднасям своите искрени и сърдечни благодарности на всички, които с труда и усилията си, с постиженията и вдъхновението си, отстояват Велики Преслав като люлка на култура и духовност. Няма други моменти, които да даряват великопреславци с толкова удовлетворение от неоспоримата истина – че имаме цялостно градивно културно пространство в историята, че сме сътворци на днешната цивилизация“, каза инж. Янко Йорданов – кмет на Велики Преслав.
На сцената пред читалище талантливите деца на Велики Преслав поздравиха с песни и танци жителите на града.

24 май във Велики Преслав

Изложба за нестинарството гостува във Велики Преслав

Триумф на добрия моторист край Велики Преслав

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *