ВиК екипи работили цяла нощ, за да отстранят аварията - Телевизия Шумен
ВиК екипи работили цяла нощ, за да оправят аварията

Екипи на ВиК Шумен са работили без прекъсване, докато отстранят аварията, която остави областния град без вода в неделя. Това съобщиха от дружеството. В нощта срещу понеделник компрометираният участък на довеждащия водопровод е отремонтиран след сложна операция, в която са участвали инженери, служители на ВиК, багери, помпи и други. След като преместиха река в участъка на възникналата авария, екипите са работили цяла нощ на прожектори – изсушили са терена и водопровода и са заварили пробойните. Рано сутринта днес водоподаването към града е възстановено.

Тежката авария е възникнала на 24 юли, в неделя, в близост до село Хан Крум, в река Камчия, в най-ниската точка на довеждащия водопровод. Сигналът е подаден от диспечер около 4 часа сутринта при установяване на спад в налягането и дебита.

Организацията на отстраняването на аварията започва веднага, похвалиха се от ВиК дружеството. Използва се специализиран верижен багер с голям обем на кофата и обсег на стрелата. В неделния ден са мобилизирани и аварийни групи, които не са дежурни. Ремонтът приключва около 3:30 ч. сутринта и започва поетапно пълнене на довеждащия водопровод. Към 7 ч. сутринта започва пълнене на водопроводната мрежа на град Шумен.

„Водоснабдяването на града е възстановено, благодарение на професионалната работа в изключително тежки условия на екипите на ВиК – Шумен. Водопроводът от язовир „Тича, захранващ град Шумен е остарял и амортизиран, което е причина за възникването на аварии. В рамките на „Интегриран проект за подобряване на водния сектор на обособена територия обслужвана от ВиК Шумен“ по ОП „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансиран от Кохезионния фонд на ЕС, предстои реконструкция на довеждащия водопровод от яз. Тича до напорния водоем НВ 13 000 м3– град Шумен. С изпълнението на реконструкцията до края на 2023 г. водопроводът ще стане модерно съоръжение с отлични експлоатационни характеристики, което ще гарантира сигурно водоснабдяване на града“, каза инж. Емил Томов, управител на ВиК – Шумен.

Спират водата

Служители на ВиК на протест заради новия управител

ВиК-Шумен с географска информационна система

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Снимка: ВиК – Шумен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.