Водата в Исперих - негодна за консумация - Телевизия Шумен

Замърсяване на водата в Исперих с двигателно масло. Има задържан, а прокуратурата разследва има ли умишлено престъпление. Междувременно властите препоръчват водата в града да не се пие.
Людмил забелязва, че водата от чешмата посивява и разбира, че има замърсяване в системата, след което е обявено, че водата е негодна за консумация. “Вчера налях от чешмата и започна да тече сива вода, мътна и после пуснаха крановете из града да източат системата. Мирише, ей там мирише още водата”, каза Людмил Йорданов.
Екип на ВиК установява, че водата в Исперих е замърсена с двигателно масло, попаднало в системата от въздушник, намиращ се зад един от автосервизите в града.
“При самото спиране на водоподаването, в следствие спиране на тока се получава засмукване през този въздушник или дефакто, нивото е било над самия въздушник, това е някаква течна маса от дъжд и самото масло, което може би е разлято до самия въздушник”, каза управителят на водното дружество в Исперих инж. Айдън Мехмед.
Започва моментално източване на градската водопроводна система, за да бъде тя прочистена, без водоподаването да бъде прекъсвано.


От Община Исперих препоръчват на гражданите да не пият водатa, като междувременно осигуряват бутилирана вода за населението.
“Препоръчваме на жителите на град Исперих, проблемът е само в града и в една част на града, да не се консумира вода, иначе водоподаването не е спирано”, заяви кметът на Исперих Белгин Шукри.
Задържан е 41-годишен мъж, собственик на сервиза. В града казват, че той е бивш автомобилен състезател и не е създавал проблеми. Разследването на случая се води от прокуратурата в Разград.
“Обясни, че изобщо не е изхвърлял масло там и в момента се извършват процесуално-следствени действия за установяване на това деяние. Той отрича да е замърсил водата”, заяви Иван Иванов от Районна прокуратура – Разград. Ако при разследването се докаже, че собственикът на сервиза има вина за замърсяването на водата, ще му бъдат повдигнати обвинения. За това престъпление законът предвижда затвор до 5 години и глоба от 5 до 30 000 лева.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *