Водната криза в с. Черенча продължава - Телевизия Шумен

Водната криза в шуменското село Черенча продължава. Близо 200 домакинства страдат от липсата на вода, а проблемът е особено остър в летните месеци. От ВиК започнаха възстановяване на дълбокия сондаж, който захранва населеното място.
Домакинството на Еленка е сред най-засегнатите от водния режим в село Черенча, защото вода от чешмите потича само за няколко часа.
“Как се справяме?Ето туби, кофи, бидони и каквото има – пълним. При наличието на помпена станция, на дълбок сондаж, и да нямаме вода – просто е срамота”,каза Еленка Американчева.
Същата е ситуацията и в семейството на Генка Николова. “С дни нямаме вода. Мивката пълна с чинии, чаши – не можем да ги измием. Като дойде водата бързаме да ги измием, защото може всеки момент да спре. Пералня не може да се включи, баня не може да се включи. Лятото е по-трудно, защото ние сме хора от село. В градината сме посяли пипер, домати, като няма вода, не можем да ги полеем и загиват”, описа ситуацията жената.За хората в Черенча водният режим е изпитание няколко поредни години. “Някъде сутринта в три-четири часа идва и сутрин в седем часа спира. Когато дойде, пълним бидони, само с бидони, иначе не става”, казва Гюсум Зизова, която живее във високата зона на селото.
За да се реши проблема с безводието от ВиК започнаха възстановяване на дълбокия сондаж, от който се водоснабдява селото. Екипите демонтираха стария помпен агрегат, за да започнат смяна на електрическото оборудване.
“След като се въведе в експлоатация дълбокият сондаж, ще може да направим и хидравлична проба на напорния водопровод до помпената станция. Да се види дали въобще ще постъпи вода в помпената станция и оттам вече в напорния водоем”, обясни за хода на ремонтните дейности главният инженер на “ВиК – Шумен” Антон Стефанов.
От ВиК уточниха, че водопроводът, свързващ дълбокия сондаж, помпената станция и напорния водоем за селото, не е бил използван в продължение на години. След локализиране на компрометираните участъци, ще стане ясно какви последващи действия ще се предприемат и какви средства са необходими за решаване на водната криза в село Черенча.

ВиК – Шумен възстановява дълбокия сондаж за с. Черенча

ВиК и Община Шумен подмениха част от стар водопровод в Черенча

Отстранена е аварията в село Черенча

Бедствено положение в село Черенча заради безводие

Село Черенча във водна криза

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *