Време е за смяна на гумите - Телевизия Шумен
Време е за смяна на гумите

Сериозно застудяване идната седмица прогнозират синоптиците. Очаква се на места минималните температура да паднат до около нула градуса. Съветът към шофьорите е да не чакат със смяната на гумите и да оборудват колата за зимни условия.
Необичайно топлото за ноември време е към края си. Още от следващата седмица температурите ще се понижат значително, като минималните ще са близки до нулата.
„Още утре се очаква намаляване на температурите, ще се понижат минималните до около 3 градуса, максималните ще бъдат до 13 градуса. От четвъртък нататък отново времето ще бъде по-динамично, тогава се очаква нова порция захлаждане“, категорична е Соня Койчева от ХМО-Шумен.
С понижаването на температурите пътищата стават рискови, ако автомобилът не е оборудван с подходящи гуми. Въпреки че законът не прави разлика между летни и зимни гуми и изисква единствено минимум 4 милиметра грайфер, съветът към шофьорите е да не правят компромис.
„Лятната гума е проектирана за висока температура, докато зимната гума каучукът е съвсем различен състав и той е предвиден за ниски температури, за сняг, за лед. Спирачният път става много по-къс със зимната гума, докато с лятна гума на лед може да се каже, че почти няма спирачен път“, обясни Живко Жечев – управител на автосервиз.
Опашките пред пунктовете вече са факт. Мирослав е един от шофьорите, които са отделили днешния ден за смяна на гуми.
„Гумите са като обувките на човека, със сезона трябва да са подходящи. Времето започна да се разваля. Не бива да се спестява от гумите, защото е много опасно. Става въпрос за човешки животи и не само нашия, а и на околните“, каза Мирослав Марков.
Специалистите съветват гумите да се сменят когато минималните температури паднат под 6 градуса.

Засилен интерес към кампанията за събиране на стари гуми

Стартира акция „Зима“

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *