В подкрепа на женското здраве - Телевизия Шумен

Федерацията на жените в Разград започва поредната си инициатива в подкрепа на женското здраве, като организира профилактични прегледи за рак на шийката на матката. Това съобщи председателят на Федерацията Любка Стоянова.
Кампанията на неправителствената организация се провежда за седемнадесета поредна година. Записването на пациентите се извършва в Кафе „Филхармония”, а самите прегледи ще се проведат от 13 март до 13 април.
“Като записването ще продължи до 10 март. Един месец има възможност всички, които желаят да минат да се запишат. Прегледът е 25 лева – вътре влиза и цената на цитонамазката, цената на самите консумативи, които са необходими за прегледа”, каза Любка Стоянова, председател на Федерацията на жените – Разград.
Акушер-гинекологът д-р Романова обясни, че ракът на маточната шийка подлежи на напълно излекуване, когато се открие във фазата на ранни изменения.
“Той е първият рак, за който е установено, че причината е човешкият папиломен вирус. Този вирус има сто разновидности, от тях 10-12 са онкогенни. Те могат да се регистрират чрез съвременните методи – цитонамазка, след това ДНК типизиране и следващите по сложност, но цитонамазката е най-елементарното изследване, което се прави много лесно, а има голяма информативна стойност”, каза д-р Кремена Романова.
Любка Стоянова подчерта, че прегледите са насочени не само към жители на община Разград, а на цялата област. Тя отчете, че в миналогодишната кампания от профилактиката са се възползвали 181 жени. При пет пациентки е открита миома, а други 53 са диагностицирани с възпалителни процеси и им е назначено лечение.

 

Разград – с най-малко лични лекари

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *