В с. Градище откриха паметна плоча на загиналите във войните - Телевизия Шумен

Плоча с имената на 22 жители на Градище, загинали във войните, беше открита в центъра на селото. Паметта на героите беше почетена с минута мълчание.
Инициатор на идеята да се постави паметна плоча е Мехмед Ялъм, който преди три години стана най-възрастният студент по история в Шуменския университет.
“Имахме една курсова работа за войнишките паметници в Шуменска област и впоследствие разбрах, че в нашето село няма паметник от този период и започнах да разследвам, помогна ми и моето семейство. Да сме живи и здрави и да не се налага и други паметници да правим, виждате каква е обстановката”, каза Мехмед Ялъм.
Във военния ритуал участие взеха и курсанти от факултет „Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи”.
“Символът на тези плочи е да пазим родовата памет, за това как нашите предци героично са защитавали нашата родина и просто единственото, което можем да направим, е да се поклоним пред тях и да ги носим в сърцата си. И ние възпитаваме курсантите именно на родова памет, за да не забравят какви са били техните предци – как са се сражавали, колко достойни и горди са били”, заяви деканът на Военния факултет полк. Дилян Димитров.
Паметната плоча е изградена с финансови средства на дарители.

Откриват военен паметник в село Градище

Портал-паметникът на 7-ми преславски полк ще бъде на входа на Военното училище

Нова паметна плоча на шуменските опълченци

Пак търсят място за войнишки паметник

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *