В язовир “Тича” има достатъчно количество вода - Телевизия Шумен
В язовир “Тича” има достатъчно количество вода

В язовир „Тича“ има достатъчно количество вода, което ще гарантира безпроблемното водоснабдяване на жителите на Шумен, Велики Преслав и Търговище, съобщиха от шуменското ВиК-дружество. В язовира са налични са 260 224 000 кубически метра вода, като нивото е с около 3 метра под преливника.
Месечният разход на вода за Шумен, Велики Преслав и Търговище, които черпят вода от водоема, е около 2,6 милиона кубически метра. От тях 1,5 милиона се ползват от Шумен, а около 600 000 – от Търговище. Разрешеното по график за месец май от Министерство на околната среда и водите месечно количество е 7,73 милиона кубически метра, като от тях 3,15 милиона са за питейно-битови нужди, 3 милиона – за напояване, а малко над 1,5 милиона кубически метра вода са предназначени за опазване на екосистемите в река Голяма Камчия.
“Качеството на водата, която постъпва от яз. „Тича“, отговаря на изискванията на Наредба №9 за качество на вода, предназначена за питейно-битови цели, включително мътност“, заяви Жанета Панайотова, управител на ВиК – Шумен, цитирана от пресцентъра на дружеството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.