Гости от Дебрецен за празника на Шумен (обновена) - Телевизия Шумен

За празника на града в Шумен пристигна Ищван Пушкаш, зам.-кмет по култура, образование и социални дейности на побратимения унгарски град Дебрецен. Той е придружен от Сандра Мишкеди, директор на Институт Лист – Унгарски културен център в София. Двамата бяха посрещнати от Росица Антонова, временно изпълняваща длъжността кмет на Шумен и от зам.-кметовете Найден Косев, Татяна Костова, Светлана Маркова и Боян Тодоров.
Това е първото посещение на Ищван Пушкаш в Шумен. „Много съм щастлив, че след двете години пандемия вече можем да пътуваме, да се срещаме и при първото ми идване тук ще се запозная най-напред с хора от сферата на културата. За нас е важно да продължим да поддържаме връзките между нашите два града особено в областта на културата. Освен това за мен е знаково и пристигането ни в Шумен точно днес, на 9 май – Деня на Европа“, каза Ищван Пушкаш.
В рамките на официалната визита зам.-кметът по култура, образование и социални дейности на побратимения унгарски град Дебрецен г-н Ищван Пушкаш заедно с директора на Институт Лист – Унгарски културен център в София г-жа Сандра Мишкеди проведоха работна среща с представители на културните институти в Шумен. На дискусията, която се състоя в къщата-музей „Лайош Кошут“, присъства зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на връзките между двата града в сферата на изкуството и културата. По-рано днес Светлана Маркова и унгарският гост поднесоха венци пред паметната плоча на къщата музей на Лайош Кошут. След това Ищван Пушкаш разгледа дома, в който е живял унгарския революционер и постоянната експозиция, посветена на 1000 години от българо-унгарските културни връзки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.