Градската среда – недостъпна за незрящите - Телевизия Шумен

Непригодената инфраструктура и неравностите по улици и тротоари продължават да са сред основните проблеми пред незрящите у нас. Това беше една от темите, които дискутираха на среща, посветена на Месеца на белия бастун. Счупени плочки и дупки, табели насред тротоара. И докато за физически здравните хора инфраструктурните неуредици са неудобство, за незрящите са предизвикателство и опасност. Всеки ден.
“Постоянни ни очакват изненади, постоянно. Днес може да има контейнер, утре може да има една, две, три, пет коли”, обясни ежедневните трудности пред незрящите Недялко Димов от Технологичния съвет при Съюза на слепите в България.
Николай губи зрението си, когато е 16-годишен. Незрящ е вече 30 години. Освен с инфраструктурните препятствия се сблъсква и с такива в уеб пространството.
”Има много бариери, много софтуер се пише, който не е съобразен с достъпността. И това са такива препятствия, които се налага да ги преодоляваме”, каза Николай Йорданов.
Дигиталните умения са от огромно значение в света на незрящите. На среща, посветена на мобилността на хората със зрителни увреждания, представиха новите технологии.
“Преди четири месеца излезе новият български компютърен глас, новите, защото те са два, които са по най-съвременни технологии, с дълбоко невронни мрежи, с машините, които се самообучават и всичко, към този момент, е направено на високо равнище”, обясни Недялко Димов.
Срещата се проведе в рамките на Месеца на белия бастун.

Информационна среща за хора със зрителни увреждания

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *