Дарителят на Царев брод - Телевизия Шумен

На подобрена материално-техническа база и добри социално-битови условия се радват учениците от Основно училище “Св. Св. Кирил и Методий “ в село Царев брод. Голяма е заслугата за това на един от основните дарители на школото – Училищното настоятелство.
Един от отличените от Община Шумен дарители е Училищното настоятелство в село Царев брод. Наградата получи председателя на Сдружението и кмет на селото Стефан Живков. „От тук е започнало дарителството. От тук е започнал първия път да се празнува Денят на дарителя, както и Денят на Св. Кирил и Методий. За нас най-важно е човешкият капитал и ние винаги инвестираме в това – в децата. Да имат добро образование, да имат добри условия за учене, съответно и учителите да се чувстват комфортно в една среда, с което да бъде учебният процес един празник за всички“, каза на церемонията кметът на село Царев брод.
Дълъг е списъкът с подобренията в училището със средствата на Училищното настоятелство. От проточни бойлери, през нови мебели за първи клас и боксова круша срещу напрежение, до хандбални врати за ученическия салон със стадион, който след четири години – пуст и срутен, отново отворил врати за децата.
“Може би един от най-големите разходи, които прави настоятелството в наша полза, това е заплащане на превоз за така наречените неправоимащи ученици – това са учениците от с. Иглика и с. Златна нива. Примерно, за октомври сумата варира над 1 300 лева. Сумарно за годината, това са пари, които ако бяха само от бюджета на училището, това щеше безспорно наистина да ни затрудни”, каза директорът на училището Тихомир Трифонов.
Учениците избрали училището в Царев брод, но родителите им не могли да плащат такива разноски. Чрез дарителя 78 деца днес са в клас в любимото училище.
“Училищното настоятелство подпомага много неща, които се случват тук в училище, особено учебния процес, материално- техническата база. Подпомагаме също така детските градини, с които работим и децата по същия начин, за тях се правят много неща. Правили сме дарение на читалището, на физкултурния салон”, каза Цветалина Велкова, която е касиер-домакин на Училищното настоятелство.
Нерядко са подпомагани социално слаби ученици. Купувани са и обувки за нуждаещи се деца. Основният принцип, от който се ръководят, е да се реагира на най-належащата нужда.

Ден на шуменските дарители

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *