Денят на Европа в Шумен - Телевизия Шумен

С ритуал по поднасяне на венци и цветя ще започне отбелязването на Деня на Европа в Шумен. От 10.00 часа на 9 май на площад „Кристал“ пред паметника на загиналите във войните шуменци представители на местната власт и областната администрация, просветни, граждански и политически организации, ветерани от войните и граждани ще почетат паметта на загиналите във Втората световна война. Организатори на честването са Община Шумен и Командването на военния гарнизон в града.
В 10.30 часа от площад „България“ ще започне традиционната лекоатлетическа щафета „Европа“, в която ще се включат ученици от 5 до 11 клас в три възрастови групи. Трасето на спортната проява е по южното платно на бул. „Славянски“, като стартът е от пешеходната пътека до Паметника на съветската армия, а финалът – до РБ „Стилиян Чилингиров“. Награждаването на победителите в щафетата ще бъде на площад „Кристал“ от 11.00 часа.
Фотоизложбата „Европа на младите“, организирана от Европа Директно – Шумен и Шуменския университет „Еп. К. Преславски“, ще бъде открита от 16.00 часа в галерия „Университетска“, корпус 2 на висшето училище.
Гости от побратимения унгарски град Дебрецен и Унгарския културен институт – Лист ще представят от 17.00 часа светлинна инсталация, подготвена специално за празника на Шумен – 11 май. Тя може да бъде наблюдавана по пешеходната зона на бул. „Славянски“ в района на паметника на Лайош Кошут по фасадата на сградата над книжарница „Хеликон“. По-рано през деня в Шумен ще пристигне и зам.-кметът по култура на община Дебрецен Ищван Пушкаш. Заедно с организаторите на инсталацията той ще присъства на празничния концерт по повод Деня на Европа с участието на ГДО „Михаил Биков“ и смесения хор „Проф. Венета Вичева“ с корепетитор Жанета Кацарова и диригент д-р Христо Атанасов. В музикалното събитие под мотото Нощ на европейската и световната музика ще участват още ученици от ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“, класът по пеене на Ива Георгиева и детската вокална група „Мики Маус“ с ръководител Айля Прашко. Концертът ще започне в 20.00 часа в зала „Арена Шумен“.
От общинската администрация информират гражданите, че във връзка с ритуала по поднасяне на венци и цветя пред паметника на площад „Кристал“ и провеждане на лекоатлетическата щафетата на 9 май (понеделник) ще бъде спряно автомобилното движение по бул. „Славянски“ от площад „България“ до ул. „Адам Мицкевич“ за времето от 8.30 до 12.00 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.