Дигитализират културно-историческото наследство - Телевизия Шумен
Дигитализират културно-историческото наследство

Обучение на експертите, които ще дигитализират културно-историческото наследство в Шумен стартира днес в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“. Целта на проекта „Създаване и представяне на дигитално достъпно културно наследство“ е дигитализация на ценните архивни единици на библиотеката, Регионалният исторически музей и Художествената галерия „Eлена Карамихайлова“. Стойността на дейностите, финансирани през Норвежката програма, е малко над 680 000 лв. Предвижда се да бъдат дигитализирани 30 000 елемента, преди фактическата част от проекта лектори и експерти ще обучат служителите на шуменските културни институции.
“По проекта е направен подбор и са назначени експертите, които ще извършват дигитализацията, като девет от тях са служители на трите културни институции, а след направен конкурс са назначени още пет външни експерти, които е работят с по-специфичните 3D сканиране и обработка на документите, каза Росица Добрева, директор на шуменската Регионална библиотека.

ПРОЕКТ BGCULTURE-1.002-0010-C01, „СЪЗДАВАНЕ И ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДИГИТАЛНО ДОСТЪПНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО НА ОБЩИНА ШУМЕН“

Проектът е финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. по Програма РА 14 Културно предприемачество, наследство и сътрудничество.

 

Дигитализират културното наследство на Шумен

Седмицата в 150 минути, Нов живот за старите видеоархиви чрез проект за дигитализация

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *