Дигитализират фонда на Художествената галерия - Телевизия Шумен

Продължава реализацията на проекта за дигитализация на културно-историческото наследство на Шумен. На дневен ред са картините, съхранявани в Художествена галерия „Елена Карамихайлова“.
Картината „Спомени“ – една от първите, постъпили във фонда на шуменската Художествена галерия „Елена Карамихайлова“, е една от творбите, които се дигитализират. Платното е от неизвестен автор, то един от безценните експонати, които се обработват от експертите.
“Картината е датирана от края на XIX век, като е характерна, с характерна фина живопис, която е доста специфична в заснемането, не трябва съответно да има бликове, отблясъци и самите фотографии да бъдат най-близко до реалните цветове на самата картина”, каза Валентина Великова, уредник в ХГ “Елена Карамихайлова”.
Всичко това е възможно, благодарение на техниката, придобита по проект: “BGCULTURE-1.002-0010-C01, „СЪЗДАВАНЕ И ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДИГИТАЛНО ДОСТЪПНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО НА ОБЩИНА ШУМЕН“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. по Програма РА 14 Културно предприемачество, наследство и сътрудничество.
В галерията вече разполагат със съвременен фотоапарат, прецизно осветление и модерен софтуер.
“Предвидени са за дигитализация близо 2 000 произведения, които са от основен фонд – живопис, графика, скулптура и от научно-спомагателен фонд, които са основно скици, рисунки, проклети за декори, за архитектурни проекти”, посочи уредникът Валентина Великова.
Впечатление прави и портрет от виенски майстор на д-р Андрей Парушев, военен лекар, завеждал шуменската военна болница в края на XIX век, а предстои в пълна цялост са бъдат дигитализирани и дарителски колекции на Художествената галерия. Сред имената чиито творби се обработват личат тези на Елена Карамихайлова, Трифон Попов и Илия Петров.
“Това участие на галерията е мащабно, защото целият фонд трябва да бъде дигитализиран, освен това всички тези връзки, които се правят да бъдат показвани творбите, да могат да бъдат достъпни, всичко това е много добре за Художествената галерия”, посочи директорът на Художествената галерия Деян Евтимов.
Дейностите по проекта ще продължат до 2024 година.

ПРОЕКТ BGCULTURE-1.002-0010-C01, „СЪЗДАВАНЕ И ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДИГИТАЛНО ДОСТЪПНО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО НА ОБЩИНА ШУМЕН“

Проектът е финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. по Програма РА 14 Културно предприемачество, наследство и сътрудничество.

 

Дигитализират културно-историческото наследство

Модерен 3D скенер в Шумен

Седмицата на екран, За дигитализацията на културно-историческото наследство в Шумен

Дигитализират културно-историческото наследство

Дигитализират културното наследство на Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *