Екофестивал в ППМГ “Н. Попович” - Телевизия Шумен
Екофестивал в ППМГ “Н. Попович”

Ученици от Природоматематическата гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен твориха красота от отпадъчни материали. Децата похапнаха и вкусни бонбони, които направиха сами, от остарели хранителни продукти.
„Така демонстрираме как от стара храна може да направиш нещо ново, защото в световен мащаб средно 40% от храната, която се произвежда се изхвърля и 40% е много, от общата храна, това е страшно разхищение, особено за време, в което чуваме държави, които нямат какво да ядат“, каза Блажка Трепетанова, доброволец.
На втория щанд в школското фоайе учениците правеха бижута от събирани отпадъци.
„Можем да си направим такива гривни от сламки, които са изрязани и са хартиени, може да си направим обици от дъно на бутилки, които са били преди пълни с вода“, каза Наталия, ученичка в V клас.
Петокласникът Петър пък измайстори от отпадъци атрактивна и функционална къщичка за птици.
„Правя я от кутия за мляко и боички и я оцветявам. За да помогнем и тези отпадъци да ги направим на нещо добро“, разказа Петър.
Екофестивалът в математическата гимназия е втори етап от програма “Младежи за околна среда” към Министерството на околната среда и водите, финансирана чрез РИОСВ – Шумен.
„Да покажем как могат да преизползват различни материали вместо да ги изхвърлят. Идеята е да намалим отпадъка, който се генерира на Земята, защото има една статистика, че 16 Българии по площ отпадъци има в Тихия океан“, каза Нуржихан Карамехмедова управител на НПО.
Сдружението ще подари на гимназията преси, с които учениците ще смачкват кенчета и пластмасови бутилки, за да не заемат много място в съдовете за отпадъци.

Ученици с послания към шофьорите

Отпускат помощи за ученици

Ученически крос „Надбягай директора”

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *