Електрически скутери тръгват из Шумен - Телевизия Шумен

Услуга за споделени електрически скутери стартира в Шумен от утре, 22 юни. „Това е алтернативен транспорт за справяне със замърсяването на въздуха и вредните емисии, отделяни от автомобилите“, категоричен е зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров.

В Шумен на разположение на местните жители и гости ще има до 100 скутера, разпределени на ключови локации в града. За да окуражи безопасното придвижване, при първото пласиране на скутерите в утрешния ден, върху тях ще бъдат поставени безплатни каски, които потребителите могат да вземат за себе си. Всеки от скутерите в Шумен е снабден и с обяснителна табелка, която дава точен инструктаж как да се ползват услугата и превозното средство. В допълнение, в идните дни в града ще бъдат раздавани информационни флаери с основните правила за движение с електрически скутери по пътищата.

Призовават се потребителите винаги да карат отговорно, да носят каска по време на придвижването и да спазват правилата, заложени в измененията на Закона за движение по пътищата, приети през юни 2020 г. С тях ползването на индивидуални електрически превозни средства беше регулирано. Скутерите трябва да се карат само по велоалеи или в най-дясната част на пътното платно, когато за въпросния път е в сила ограничение на скоростта до 50 км/ч. Забранено е карането по тротоари. Скутерите трябва да се паркират по начин, който не ограничава придвижването на останалите участници в движението.

Цената за услугата е 1.20 лв. първоначална такса за отключване на скутера и към нея се добавят по 0.25 лв. за всяка минута каране. Очаква се средната цена на едно каране в Шумен да бъде около 3.50 лв. Предлага се и абонаментната услуга, чрез която се премахва таксата за отключване. Така цената на пътуването със средна продължителност от 8 мин. би била 2.50 лв. В сравнение с останалите градове в страната цените в Шумен ще са с 20% по-ниски.

След първоначалния тестов етап компанията предвижда разширяване на дейността в Шумен, като това ще бъде постигнато чрез увеличаване на броя на достъпните за ползване електрически скутери.

За да използват скутерите, потребителите трябва да изтеглят приложението, налично за Android и iOS. После те трябва да създадат свой собствен профил и като последна стъпка да добавят дебитна карта за разплащане. След това те могат да намерят свободен скутер на картата в приложението и да го отключат чрез натискане на бутон и сканиране на QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и да паркират. Районите, където паркирането на скутер не е позволено или пък е наложена зона с ниска скорост на придвижване, са маркирани в червено. Не се позволява употребата на електрическите скутери от лица под 18-годишна възраст.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.