ЕЦТП: Незабавно махнете незаконните знаци - Телевизия Шумен

Представителите на Европейския център по транспортни политики връчиха на общинската Комисия по безопасност на движението своя доклад от извършените проверки в Шумен и селата. Пътните експерти настояха за незабавна промяна на вертикална и хоризонтална маркировки и обезопасяване на кръстовища в града.
Експертите от Европейския център по транспортни политики подариха на общинската администрация два пътни знака, които отговарят на нормативната уредба.
“Нашата молба, наистина голяма, знаем, че средствата не достигат, никъде не достигат, но молбата ни е наистина да положите усилия за това, защото имаме не един и два сигнала, а десетки сигнали от ваши граждани и тях ще ви ги изпратим, отново за проблеми, свързани с организацията на движението, каза на заседанието инж. Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.
Пътните експерти настояват още да се правят задължителните ежегодни инспекции на пътната безопасност в общината и за незабавна подмяна на знаците, които не отговарят на новите евронорми.
“Не може нито държавата, нито общината с магическа пръчка да смени всичко това. Просто трябват много средства. За община Шумен трябват много милиони за да променим пътната обстановка. Неслучайно Общинският съвет, кметският екип, ето сега са отпуснати от миналата година, е взет заем от 20 млн. лева, искаме поне малко, казвам малко, защото средствата, които трябват са много, да променим пътната обстановка в град Шумен и някъде и по селата”, заяви заместник-кметът на община Шумен инж. Боян Тодоров.
От Европейският център настояха още да се изготви задължителния Генерален план за безопасно движение за всяко населено място в шуменска община, като припомниха, че изискването е от 2001 година.
“Работили сме по стария Генерален план, в момента е пусната актуализация и тя е пусната сериозна актуализация, която вече са намесени и велоалеи и ред други дадености, които трябва да ги има в един съвременен град”, разясни заместник-кметът по строителство и екология.
Пътните експерти от столицата обещаха на членовете на общинската Комисия по безопасност, че ще отговорят на всяко направено от тях запитване в бъдеще.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *