Земеделец се оплаква от наводнени ниви - Телевизия Шумен
Земеделец се оплаква от наводнени ниви

Земеделец от шуменското село Троица се оплаква, че съоръжения на “Напоителни системи” наводняват ниви, засети със слънчоглед. Проблемът е, че в мократа и мека пръст комбайните затъват и правят невъзможна жътвата. С този проблем земеделецът се бори вече 13 години. Наблизо се намират хидранти, от които се изпуска вода и наводнява площите, обясни Василка Стоянова. Затова и част от земеделската земя в този район пустее.
”В следствие на водата, която пристига, ние виждаме, че е тука, слънчогледът умира. Виждаме празните места, които са унищожени. Виждаме как продължава да се овлажнява, защото водата продължава. Имало е случаи, водата е стигала до средата на блока”, обясни Василка Стоянова.
Проблемът е от много години назад. През поливния сезон, който е от април до октомври, водата избива в слънчогледовите ниви.
”Жътвата ни е много трудна. Вървя напред пред комбайна, да не потъне, защото, ако потъне, не можем да го изкараме след това”, каза Ахмед Мехмедов – тракторист.
”След като ние не ожънем, няма да можем да засеем следващата култура, която ще бъде пшеница. Ние търпим щети. Вложени разходи, неприбрани и следващата година още разходи. С есенниците, както гледам, разстоянието не мога да преценя. Виждам царевицата зелена, имам представа докъде може да е влязла водата. Поне едно 5-6 декара ние няма да можем да пожънем и 5-6 дка няма да можем да засеем, а са вложени за слънчогледа по 200 лв./дка, съответно фонд работна заплата, амортизации на машини, ренти и това всичко ще остане загуба на кооперацията”, обясни Василка Стоянова.
В района има необработваема земя, не защото не е плодородна, а защото става мочурище, каза още Стоянова. През годините е тя е е сезирала редица институции.”Глас в пустиня. С всяка година нещата стават все по-зле. Просто вода нямаме, няма дъждове, ние търпим щети от засегнати площи от наводнение”, допълни Василка Стоянова.
Според “Напоителни системи”, овлажняването на почвата се дължи на високи подпочвени води, а не на повреди в напоителната система.
”В района, от който е част от землището на с. Троица, минават тръбопроводи от напоителни полета на напоителната система. Няма аварии по самите тръбопроводи. Авариите, своевременно, когато възникне такава, ги ремонтираме и отстраняваме. След края на поливния сезон правим обстоен оглед на всички съоръжения и ако проблеми, също работим по тях”, разясни инж. Николай Николов от “Напоителни системи” – Шумен.
Причината да се наводняват нивите остава все така неясна – дали от подпочвени води или пък от спукани тръби. Засега проблемът остава , както и щетите за земеделците.

Липсват работници в земеделието

Земеделци прогнозират добра реколта

Мерки срещу възникване на пожари в земеделските земи и горите

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *