Зов за помощ - Телевизия Шумен
Златар Зов за помощ

Семейство възрастни хора живеят без ток и вода в полусъборена къща в село Златар. Съпрузите нямат никакви доходи и се нуждаят от помощ.
Ганчо и Женя са съпрузи повече от 45 години. Той наближава 70 години, а тя не знае своите точно, но смята, че е на 66.  Втора година двамата живеят във великопреславското село Златар. Домът им обаче е без покрив и всеки момент може целия да се срути върху тях. Няма ток, няма вода.
Зимата как я карате?– Ами миналата година изкарахме без печка, щото комина килнат и е опасно, може да стане пожар”, каза Ганчо Ганчев.
Малкото храна, която хора им даряват, приготвят на огнище, което са си пригодили в двора.
Женя и Ганчо живеят така, защото нямат никакви доходи. Мъжът е с няколко заболявания и не може да работи.
“Аз се опитвам да се пенсионирам вече стана година и половина, не излиза, няма ги застраховките”, каза Ганчо Ганчев.
Доказаният му осигурителен стаж е едва малко над 7 години. Женя също не е пенсионер, тъй като не е подготвила документацията си за отпускане на пенсия.”Ами щото все няма пари, няма пари. Ние помагаме там, че хората да ми дадат някакви помощни кутии. – Къде помагате? -Ами, трева да чиста, това-онова, различни работи съм правила”, разказа Евгения Ганчева.
Семейството никога не се е обръщало към социалните власти. Основно заради липсата на пари за автобусни билети до общинския център. Женя и Ганчо нямат деца и единствената подкрепа получават от Павлинка.
Какво искаш? Как можем да помогнем на брат ти? – Поне нещо да има, да са настанени, да не ги мисля. Подслон някакъв да имат, което е най-важното. Не знам вече. За пенсията колкото може ще бягаме, да видим до къде”, каза Павлинка Димитрова, сестра на Ганчо Ганчев.
Ганчо е работил през целия си живот като строител, но някои от фирмите, които го наемали, не плащали социалните му и здравни осигуровки. Други го осигурявали на малко часове. За това ще може да получи социална пенсия за старост едва когато навърши 70 години.

Зов за помощ в подкрепа на млад шуменец

Малката Димона има нужда от помощ

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *