Изложба за Деня на Разград - Телевизия Шумен

Председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев и заместник-кметът Добрин Добрев присъстваха на откриването на изложба под надслов „145 години след войната” в Художествената галерия ”Проф. Илия Петров”. Събитието е част от празничния календар на Община Разград за Деня на Разград – 28 януари.
„По традиция около 28 януари местната управа се старае за запълни дните преди празника на града със събития, които на първо място ни карат да сме горди, че сме разградчани, а второ – да помним и да сме признателни”. Това каза в приветствието си към организаторите и гостите на изложбата заместник-кметът Добрин Добрев.
“Да помним тези войни, винаги да ги помним, никога да не ги забравяме и да не се налага да помним други войни, защото мирът е изконно благо, изконна ценност, заради която си заслужава да положиш нечовешки усилия, за да можеш да я запазиш”, каза заместник-кметът на община Разград.
Гости на откриването на изложбата бяха директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” Чавдар Ангелов и директорът на Художествената галерия в Стара Загора проф. Марин Добрев. С изключение на пет платна от фонда на разградската галерия, останалите творби са от фондовете на старозагорската галерия и на „Шипка”. Изложбата включва монументални платна и творби на военни кореспонденти от различни европейски медии по време на събитията преди 145 години. Чавдар Ангелов припомни историческите събития от Освобождението, както и последствията от това за развитието на България.
“Тази свобода има цена и тази цена се плаща. Поколенията преди нас са го направили, вероятно ние ще бъдем съвременници на това да си платим за това – да бъдем свободни, и в никакъв случай не трябва да позволяваме свободата да бъде отнета, защото тя е най-важното нещо и тя е единственият гарант да успяваме да вървим напред в някаква посока. Автоматично обаче това означава и вечно уважение, поклон и запазване на паметта на тези, които са допринесли всичко това да се случи. Тази изложба е посветена именно на тази хора и аз много се надявам този 3 март, който престои само след няколко седмици, да го отбележим като един достоен народ, като една уважаваща се, независима суверенна страна и да не се държим като едни дълбоко комплексирани хора”, посочи Чавдар Ангелов.
Професор Марин Добрев обясни, че живописните платна са плод на емоциите на творци от четири поколения, всяко с памет за Свободата. Той благодари на Община Разград.
“Възприехме изложбата като една тема с една-единствена думичка: Освобождението. Ако има нещо, което я събира, това е не толкова темата Руско-турската освободителна война, колкото темата за свободата. Дали ще я търсим в боевете, дали ще я търсим в посрещането на войските, дали ще я търсим в образите на българските опълченци – това е реверансът на българския художник към една от най-драматичните теми в историята на България”, каза директорът на старозагорската Художествена галерия проф. Марин Добрев.
Изложбата може да бъде видяна в ХГ ”Проф. Илия Петров” до края на февруари.

Одобриха трите номинации за „Почетен гражданин на Разград“

Крос „Освобождение“ в Разград

Разград грейна в празнична украса

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *