Изложба на Биляна Васкова - Телевизия Шумен

Изложба графика, живопис и керамика на Биляна Васкова отвори врати в Регионалната библиотека. Тя носи названието “Коренни жители на Америка”.
Биляна Васкова е завършила “Художествена керамика” в Санкт Петербург, печелила е конкурс за керамика в Италия и това е 13-та й самостоятелна изложба в България.
“Идеята е доста отдавна. Аз се интересувам от индианските култури на Северна и Южна Америка. Винаги са ми харесвали и просто реших да събера всичко, за да мога да отбележа 30-сет годишния юбилей на филма “Последния мохикан”, защото този филм е белязал съдбата ми като художник”, каза авторката на изложбата.
В изложбата могат да се видят автентични индиански тъкани, предмети на бита, оръжия и бижута. Биляна има много приятели от двете Америки, които са й помогнали с разказите си за коренното население. Сред първите, видели творбите от изложбата е и актьорът – индианец Уест Стъди, пресъздал един от главните герои във филма.
“С него сме приятели, така да се каже. С негова благословия е изложбата. Беше доста впечатлен. Може да се каже, че е с негова благословия. Имаме истинска чероки благословия за тази изложба”, разказа още Биляна Васкова.
Изложбата е подпомогната от Общински фонд “Култура” и ще остане отворена до 15 февруари.

Изложба „Корени“ в библиотеката

Изложба на български и италиански художници в шуменската библиотека

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *