Изложба “Плакатът” на Людмил Чехларов - Телевизия Шумен

Пътуваща изложба “Плакатът” на Людмил Чехларов отвори врати в Художествена галерия “Елена Карамихайлова”. Тя представя авторски проекти, дарени от твореца на Добричката художествена галерия.
Плакатите на Людмил Чехларов са провокативни, с много ирония и чувство за хумор. Авторът е дългогодишен преподавател в Художествената академия, работил е и в Сатиричния театър. Той е един от инициаторите на триеналето на театралния плакат у нас.
“Това реално е целия му личен архив. На нещата, които той е събирал през 40-те години активен творчески живот – от плакати, както оригинални, които след това е представял за тиражиране, и над 300 плаката, които са вече тиражирани”, каза Недко Недков, директор на Художествена галерия “Добрич”.
Дарението съдържа още проекти на пощенски марки, запазени знаци, илюстрации. Изложбата представя и каталог, който разкрива различни страни от творчеството на Людмил Чехларов.
“Людмил Чехларов заслужаваше това издание. Цялото дарение, което получи галерия “Добрич” да бъде в едно книжно тяло. Така по-лесно може да се проследи, освен остроумието и чувството му за хумор, така и уменията и промените, които той преживява по време на всяка една постановка и всички провокации, които има в тях”, каза Венета Велева от Художествената галерия в Добрич.
Целта на проекта е да покаже влиянието на художника върху развитието на приложната графика и театралния афиш у нас и да популяризира неговото творчество. Изложбата ще остане отворена до 31 януари.

Изложба на Бехчет Данаджъ

Изложба живопис на Красимир Арсов

Дигитализират фонда на Художествената галерия

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *