Изложба „Спасено от огъня“ в Радио Шумен - Телевизия Шумен

Картини от старо дърво, подредени в изложбата „Спасено от огъня“ показва търновския художник Станимир Габровски. В нея той показва интересни картини, изработени от стари дъски, предвидени за огрев. Преди четири години Станимир Габровски решава да вдъхне нов живот на дървения материал, доставен му за огрев. Оказва се, че дъските са били част от стари къщи и постройки на стари търновски казарми.
“Използвам дървото като материал за направа на нещо подобно, на интарзия, но не е интарзия, нещо подобно на мозайка, което не е мозайка, нещо подобно на пъзел, но не е и пъзел”, каза авторът на изложбата.
Творбите показват и пресъздават най-често пейзажи.
“Ненапразно съм кръстил изложбата „Спасено от огъня“, защото тези дъски ми попаднаха от един камион,с който ми докараха дърва за огрев и аз не посмях тогава да ги изгоря, толкова красиви бяха, подредих ги и чакаха доста време. Това беше преди четири години и това, което съм правил за тези четири години, с големи изключения е тук”, допълни Станимир Габровски.
В изложбата авторът показва и скулптури, материалът за които е от дърва, които са били отнесени от наводнение в търновското село Миндя. Успехът на изложбата, която се експонира за девети път изненадва и самия автор.
“В пластиките се занимавам с необичайни форми, които не са свързани с Търново в никакъв случай, те са по-скоро една демонстрация на сръчност, не мога да ги нарека чак изкуство, но нали ви казвам – аз се забавлявам”, посочи художникът.
Изложбата гостува в Шумен по покана на Радио Шумен и е посветена на 50-ия му юбилей.
“Виновна за тази програма е нашата колежка, музикален редактор в Радио Шумен, Бояна Петрова. Ние обичаме радиото да ни е пъстро и винаги сме давали място и пространство на творци, които искат да направят своята изява тук”, каза Катерина Петрова, главен редактор в Радио Шумен.
Изложбата ще остане експонирана в Радио Шумен до 18 февруари.

Изложба “Плакатът” на Людмил Чехларов

Изложба дигитална живопис „Open mind”

Изложба „Плакатът“ на гостува в Шумен

Концерт на Симфониета-Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *