Изложба “Унгарските културни следи в Шумен” - Телевизия Шумен
Изложба “Унгарските културни следи в Шумен”

Изложба за българо-унгарските отношения през XIX и XX век отвори врати в Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров”. Тя е посветена на националния празник на република Унгария – 15 март и разказва за унгарските културни следи в Шумен.
“Изложбата представя много съществена част от историята на възрожденския град, свързана с идването тук на полско-унгарската емиграция след революцията от 1848-49, и с по-късното унгарско присъствие – през 60-те и 70-те на XIX век. Акцентът в изложбата е приносът на тази емиграция в развитието на града ни”, каза Таня Вътова от отдел “Връзки с обществеността”.
Досега експозицията е гостувала в Унгарския културен институт в София и Българския културен център в Будапеща.
“Принос, който примерно е свързан със създаването на първия български оркестър за европейска музика тук, с поставянето началото на българския театър, на памфлета, на ръкописния вестник. С поставянето на началото на модерното земеделие, пивоварното производство. Пак с унгарското присъствие се свързва и създаването на първата аптека в Шумен, поставя се началото на заниманията със спорт и туризъм, както в Шумен, така и в България”, допълни за акцентите в експозицията Таня Вътова.
Изложбата ще остане отворена до 24 март и може да се види в изложбената зала на библиотеката.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.