Илияна Йотова: Унизително е, че българското правителство не може да излъчи единна кандидатура за еврокомисар - Телевизия Шумен

Представянето на две кандидатури за нов еврокомисар, който да наследи Мария Габриел, е прецедент. Това коментира във Велики Преслав вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова по повод днешното решение на правителството.
“За мен е унизително, че българското правителство не може да излъчи единна кандидатура за български еврокомисар. В моята дългогодишна практика като представител в Европейския парламент на България, аз такъв прецедент виждам за първи път. Смятам, че това не работи добре за образа на страната ни навън. В момента госпожа Фон дер Лайен е поставена в ситуация, в роля да бъде арбитър на кавгите в българското правителство. Бих искала малко да коригирам и министър председателя акад. Денков. Бъдещият еврокомисар ще бъде препитван и ще подлежи на дискусия в Европейския парламент, и там ще бъде неговото одобрение. Правя една прогноза, че следващите седмици ще бъдем свидетели на едно състезание и лобиране в полза на единия или на другия кандидат сред различните парламентарни и политически партии в Европейския парламент. Всичко това не създава добър и положителен образ на страната ни”, заяви Илияна Йотова.
Вицепрезидентът определи като смущаващ факта, че правителството няма да иска ново разрешение от парламента за оказване на военна помощ за Украйна. “За мен това означава непрозрачност. Това означава българската общественост да не знае какво българското правителство изпраща за Украйна”, заяви Илияна Йотова.

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *