Институции в подкрепа на украинците - Телевизия Шумен
Институции в подкрепа на украинците

56-годишната Ирена Балчик напуска Украйна заедно с мъжа и детето си още при първите взривове в Одеса. В трудния момент ръка им подава техен стар приятел от Шумен. Поели в неизвестна посока, Ирена и семейството й се надяват да настъпи мир.
“Бъдещето пред нас е абсолютно неизвестно, само един господ знае какво ни чака. Надяваме се това време на война да свърши бързо, защото няма по-важно от човешкия живот и мирното небе. Нашето бъдеще днес е неизвестно”, казва жената, оставила дом, приятели и близки на стотици километри.
Ирена Балчик е преподавател в юридическа академия в Одеса. Днес тя е щастлива, че има възможността да продължи своята работа онлайн. Тя обаче не изключва и варианта да продължат живота си в България. За да може украинците да се възползват от социални услуги е необходимо да заявят статута си пред отдел “Миграция”.
“Най-добрият вариант, който е и най-изчистеният, и най-удачен законово, това е така наречената еднократна помощ. Тя е в размер на до 375 лева, това е петкратния размер на гарантирания минимален доход, като тя не е обвързана с доходи, а в случая говорим за инцидент. Няма какво да се лъжем, няма по голям инцидент от това, че си в чужда държава без начин да се прехранваш”, посочи Мартина Драгнева – директор на Регионална дирекция “Социално подпомагане” – Шумен.
За еднократната помощ може да кандидатства всеки. Тя се дава при възникнал инцидент – хуманитарен или здравен. Кандидатстването става на място в Регионална дирекция “Социално подпомагане”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.