550 информатици мерят знания в Шумен - Телевизия Шумен

550 деца от най-добрите информатици в света и страната ни ще пристигнат в Шумен за 14-тото издание на Международния турнир “Джон Атанасов”. По същото време в града ще се проведе и 22-рият Национален турнир по информатика, който също е създаден в Шумен.
Световно известният международен турнир по информатика “Джон Атанасов” – Шумен ще стартира на 24 ноември. Тази година ще бъде хибридно издание и за това по-голяма част от участниците ще се явят онлайн.
„Тази година ще участват състезатели от 17 държави, като общият брой на състезателите е 392-ма. За първи път имаме участие от много екзотични държави. Ще спомена Перу, Куба, всъщност от Куба имахме само запитване, Египет, Саудитска Арабия“, каза Бисерка Йовчева, председател на организационен комитет.
96 ще са състезателите, които ще участват на живо. За тях вече са подготвени залите в 3-ти корпус на Шуменски университет “Еп. Константин Преславски”.
„Осигурени са необходимите работни места във Факултета по математика и информатика и не само. Сформиран е един технически комитет, който ще отговаря за успешното протичане на всички състезателни дни“, каза проф. Росица Давидова , зам.-ректор на ШУ “Еп. К. Преславски”.
По 8 шуменски състезатели ще има в българските отбори от младша и от старша възраст. Задачите, които ще разрешават все още не са известни.
„Задачите, които състезателите решават по принцип дълбоко в себе си таят специални предизвикателства, които един софтуерен инженер в бъдеще би се сблъскал како съвсем сериозни проблеми, свързани с банково дело дори, говорихме за обиране на банка, но и задачи, които биха могли да бъдат в услуга на един бъдещ сериозен софтуерен инженер“, обясни Антония Колева, програмист.
Телевизия Шумен е медиен партньор на международния турнир.

Шуменските информатици отново с медали

Информатиците от Школа “А&Б” изпратиха успешна учебна година

Новото поколение информатици

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *