Историческа възстановка в Шумен за Деня на независмостта - Телевизия Шумен
Историческа възстановка в Шумен за Деня на независмостта

Шумен ще отбележи Деня на независимостта – 22 септември с историческа възстановка под надслов „Единна и независима България“. Тя ще се състои в четвъртък, 22 септември, от 17.30 часа в парка до сградата на общината. По време на събитието ще бъдат пресъздадени три картини от паметни дати в българската история.
В центъра на града ще оживеят сцени от Съединението. През лятото на 1885-та година българската войска, начело с княз Александър Батенберг, провежда военен лагер край Шумен. Тук князът посреща пратеници на Българския таен централен революционен комитет, които го убеждават да оглави Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
Ще бъде показана и жива картина, посветена на 22 септември – Деня на Независимостта. Преди 114 години пред населението на Шумен е прочетен манифест, с който княз Фердинанд обявява независимостта на България.
Епизод от възстановката ще разкаже и за участието на България в Балканската война. През 2022-ва се навършват 110 години от една от най-драматичните страници в съвременната ни история. Ще бъдат представени военен лагер на българските войници и моменти от сражението при Чаталджа, в което участва 19-ти пехотен Шуменски полк.
В събитието ще се включат и представители на народните читалища в града. Организатори са Община Шумен и Сдружение „Жива история“ – Шумен.

Историческата възстановка за Деня на независимостта може да проследите на живо по Телевизия Шумен на 22 септември от 17.30 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.