Историческа възстановка за Деня на независимостта - Телевизия Шумен

Живи картини от паметни дати в българската история събраха стотици зрители в празничния 22 септември. Впечатляващата възстановка под надслов  „Единна и независима България“ беше посветена на  Деня на независимостта – 22 септември. В парка до сградата на общината оживяха сцени от Съединението. През лятото на 1885-та година българската войска, начело с княз Александър Батенберг, провежда военен лагер край Шумен. Тук князът посреща пратеници на Българския таен централен революционен комитет, които го убеждават да оглави Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

 

Беше показана и жива картина, посветена на 22 септември – Деня на Независимостта. Преди 114 години пред населението на Шумен е прочетен манифест, с който княз Фердинанд обявява независимостта на България.

Епизод от възстановката разказа и за участието на България в Балканската война. През 2022-ва се навършват 110 години от една от най-драматичните страници в съвременната ни история. Бяха представени военен лагер на българските войници и моменти от сражението при Чаталджа, в което участва 19-ти пехотен Шуменски полк.

Учатниците във възстановката и зрителите почетоха жертвите на колене.

Организатори са Община Шумен и Сдружение „Жива история“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.