Какви са начините да вземете пари на заем? - Телевизия Шумен

В 21 век вземането на пари на заем е станало нещо нормално. Дори богатите търсят допълнително финансиране, за да осъществят най-смелите си планове. Когато навсякъде около нас се случват интересни събития и ние искаме да сме част от тях. През лятото всичките ни приятели са на фестивали, концерти, почивки или заведения. Като добавим всички снимки, които виждаме в социалните мрежи, започваме малко да им завиждаме. Но струва ли си да вземете заем, за да задоволите някоя ваша прищявка? Не трябва ли заеми да се вземат само, когато имаме спешен проблем? Да, някои потребители са твърдо против вземането на пари на заем, особено от финансови институции. Други често се възползват от тази услуга и вземат заеми не само в наложителни случаи. За основателни причини да вземем заем се смятат: медицински проблеми, наложителен ремонт на дома или колата или заменяне на неработещ уред.

Има такива хора, които вземат кредит или заем от приятел винаги когато изпитат импулс, че искат нещо. Но правилно ли е това? Затъват ли тези хора в дългове или си правят сметката така, че да са на печалба?

От къде мога да взема пари на заем? Има няколко начина.

  • Първият е да поискате от роднина, приятел или познат. Ако този човек обаче, ви няма пълно доверие той може да не желае да ви услужи. Друг проблем, е че понякога имаме нужда от по-големи суми, а рядко има хора готови да ни ги предоставят. Дори да се намери човек, който да ви даде по-голяма сума, той може да поиска да му върнете повече отколкото ви е дал. Ако това е така, по-добре вземете кредит от финансова институция. Така поне ще сте сигурни, че няма да развалите отношенията с близките си.
  • Най-разпространения начин на вземане на пари на заем е от банка. Банките обаче имат изисквания, на които не всеки отговаря. Трябва да имате трудов договор от поне шест месеца или друг доказуем доход, който да бъде приет от банката. Също така трябва да сте с достатъчни доходи, спрямо сумата, която искате да изтеглите. Друго изискване, което имат банките е кредитната ви история да е добра. Ако имате просрочени задължения в миналото или заеми, които изобщо не сте погасили, банките вероятно няма да ви одобрят за кредит.
  • Институциите за бързи кредити също станаха много популярни. По телевизията постоянно се показват нови фирми предлагащи тази услуга. Тя е толкова харесвана от потребителите поради своята достъпност. За да вземеш бърз кредит ти е нужна само лична карта. Кредитните компании сами проверяват останалата информация, която им е нужна. Недостатъка на този метод е, че лихвите по заема са по-високи и често има допълнителни такси към кредита. Такива могат да бъдат: такса за разглеждане, такса за одобрение или обработка, както и неустойка при липса на поръчител. Ако сте решили да вземете кредит от такъв вид институция, разпитайте дали налагат допълнителни такси.
  • Последния начин да вземете пари на заем е от лихвари. Не ви съветваме да вземате кредити от такива лица, понеже можете да останете измамени или да имате по-сериозни проблеми, ако не върнете заема навреме.

От където и да вземете пари на заем, винаги бъдете сигурни, че кредитора е коректен. Ако теглите кредит, четете договора си и подробно се запознайте с условията по него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.