Полицията: Карайте електрическите скутери внимателно! - Телевизия Шумен

Особено внимание обръщат от полицията в Шумен на множество запитвания за правата и задълженията на водачите на електрически тротинетки. От няколко дни в града има възможност да се използват такива превозни средства и полицията напомня няколко основни правила.
Минималната възраст на водачите е 14 години, като водачите от 14 до 16-годишна възраст може да ги управляват само по велосипедни алеи. Водачът трябва да се движи по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. В тъмните часове на денонощието трябва да са включени светлините. Каската е задължителна, ако „наемателят“ на скутера е под 18 години.
Забранено е тротинетката да се движи по пътища, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км в час, да не навлизат в зони, забранени за велосипеди. Сред забраните е да се кара с по-висока скорост от 25 км в час, водачът да превозва други хора, както и да се движи успоредно до друго индивидуално електрическо превозно средство или двуколесно пътно превозно средство. Недопустимо е карането без да се държи кормилото с ръка, движението до друго пътно превозно средство, както и да се превозват, теглят или тласкат предмети. В никакъв случай не бива да се управлява на зоните, предназначени само за пешеходци и да се използва мобилен телефон при управлението.
Контрол по спазване на правилата за движение от водачите на електрическите скутери се осъществява от Пътна полиция и от Общинска администрация – Шумен по отношение на тези водачи, които се движат по велосипедната инфраструктура.

Шуменската полиция отправя апел за отговорно и внимателно управление на електрическите скутери. И призовават да се спазва Законът за движение по пътищата. Глобите са от 20 до 50 лева, напомнят от полицията.

Електрически тротинетки и в Шумен

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.