Каспичан иска да стопанисва НИАР „Плиска“ - Телевизия Шумен

Плиска се готви за протести, ако държавата не предостави за управление Националния историко-археологически резерват на община Каспичан. В момента той се стопанисва от Регионалния исторически музей в Шумен.
„Смятаме, че имаме моралното право да стопанисваме резервата в Плиска и всяко друго решение би било незачитане на честта, достойнството и интересите на местната общност“, каза Милена Недева – кмет на община Каспичан.
Освен морално, от общината са категорични, че имат и законово право да поискат управлението над резервата. Друг техен мотив е, че през годините са инвестирали средства за поддръжка на резервата и организиране на различни събития, довели и много туристи.
„Именно поради факта, че винаги сме го считали за наш дълг и тепърва ще бъде наша отговорност, независимо от това какво ще се случи“, заяви Милен Минчев – зам.-кмет на община Каспичан.
На искането Каспичан да получи управлението на резервата се противопоставили с писма до ресорното министерство и Регионалният исторически музей, и Община Шумен. Двете институции възразили с няколко мотиви, сред които – целта на община Каспичан е комерсиална.
„Нашето убеждение е, че таксите трябва да се връщат на 100 процента обратно в НИАР Плиска за неговите дейности. В момента приходите от всички 11 обекта към РИМ-Шумен се разпределят и изразходват към различните обекти, а не се връщат на 100 процента към съответния обект“, каза Милена Недева.
Законът казва, че такъв тип резервати трябва да имат на територията си музей, или да се стопанисват от най-близкия такъв. От община Каспичан посочват, че в НИАР Плиска съществува музеят, който носи името на проф. Рашо Рашев. Според правилника на РИМ-Шумен обаче това не е музей.
„Много ясно, че те държат НИАР Плиска да бъде стопанисван от тях, защото това са приходи. И ако и след тази декларация на Общински съвет, Министерството на културата, който е принципалът и органът, който трябва да вземе решението, не се стигне до правилното решение, ние ще инициираме гражданско неподчинение“, категорична е Яна Ненова – общински съветник в Каспичан.
Декларацията с искането и мотивите към него е изпратена до Министерството на културата и до министър-председателя, а Община Каспичан очаква решение.

Дни на предците в Плиска

Проект популяризира Плиска и Велики Преслав

Празник „Любородие” в първопрестолна Плиска

Над 50 учени на конференция в Плиска

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *