Катедрата по география в ШУ пред закриване - Телевизия Шумен

Катедра „География, регионално развитие и туризъм“ към Шуменския университет пред закриване. Причината – намалена численост на преподавателския състав, под изискуемия минимум.
От девет преподаватели преди нова година, към момента в катедрата по география в Шуменския университет са само шестима, което не отговаря на изискванията. Според ръководителя на катедрата в началото на месеца станало ясно, че двама от колегите им се преместват и това поставя катедрата по география в несъответствие с изискванията.
„Целта на всичко това е ясна, да се закрие Катедра „География, регионално развитие и туризъм“. Кой ще осъществява акредитационните и след акредитационните процедури – това е едно от изискванията в тези процедури, да си има катедра, която да осъществява администрирането, точно в тези направления – Колко специалности са под шапката на тази катедра? – Три професионални направления администрира нашата катедра, едно от които е приоритетно 1 – 3 “Педагогика на обучението“, по съответно „География“ и „Биология“, каза проф. Милена Стоянова – ръководител на катедрата.
Решение за бъдещето на катедрата, която има 30-годишна история, ще вземе Академичният съвет на университета.
„Тази катедра е имала само за последните 14 години четирима ръководители, които са били професори не само с педагогически опит, но и известни географи в цяла България. Историята помни много закривания, най-лесно е да бъде разрушено или закрито нещо и искам да завърша, че има три неща, които няма как да се скрият – това е слънцето, луната и истината“, каза доц. Ивайло Владев – преподавател.
До ситуацията се е стигнало, след като двама от преподавателите са пожелали да бъдат преместени в друга катедра. В писмен отговор на запитване, от ръководството на висшето училище заявиха, че не е възможно да бъде осигурен законово изискуемият минимум на академичния състав за легитимното съществуване и функциониране на Катедрата по география. Поради изискването на същия законов текст са закрити още 14 катедри в Шуменския университет. Това не поражда никакви последствия за организацията и качеството на учебния процес и не ощетява по никакъв начин студентите от съответните специалности, казват още от висшето училище.

Ремонтират 3-ти корпус на Шуменски университет

Университетско изложение „Избирам България“

Учени със сигнал до Шуменски университет

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *