Кметът на Мадара срещу Общинския съвет - Телевизия Шумен

В едно заседание приключи делото по жалба на кмета на Мадара срещу решението на Общинския съвет, с което се отхвърля искането за референдум в селото. Шуменският административен съд изслуша мотивите на двете страни. Според адвоката на Неделчо Неделчев, местният парламент е допуснал сериозни процесуални нарушения. Веселин Пенчев посочи, че законът изисква по въпроси, свързани с населените места, Общинският съвет задължително да изслуша кмета. Когато искането за референдум е било разгледано обаче, на Неделчев не е била дадена думата, като не стана ясно присъствал ли е или не. Представителят на Общинския съвет пък изтъкна, че кметът на Мадара е бил изрично уведомен за заседанието чрез имейл.
„Не е пожелал да се яви на заседание на Общинския съвет, когато е разглеждано неговото предложение, няма как същият да бъде задължен да се яви, за да се спази законовата процедура. Пак казвам, по негова молба веднъж заседанието е отложено, именно с цел спазване на процедурата“, каза Сашка Борисова – адвокат на ОбС-Шумен.
Според Неделчев, изпращането на имейл не може да се счита за официално и изрично уведомяване, каквото е изискването на закона.
„Нямам компютър, все още нямам компютър, доставен от Община Шумен и няма къде да си проверявам имейлите. Имейлите ги получава главният специалист на кметството, която го отваря от време на време. Друг е въпросът дали наистина съм присъствал там. Да, може и да съм присъствал на това заседание, но аз наистина не чух нито председателят на Общински съвет, нито някои от съветниците, да ме покани да се изкажа по дадения въпрос“, каза Неделчо Неделчев – кмет на село Мадара.
В предложението за референдум Неделчев постави искане за по-голяма финансова независимост на селото от Община Шумен. Предстои Административният съд да се произнесе по жалбата на мадарския кмет.

Спор за канализацията в с. Мадара

Отложиха решението за референдум в Мадара

Референдум решава бъдещето на село Мадара

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *