Липсват работници в земеделието - Телевизия Шумен

Дефицит на кадри в сферата на земеделието и животновъдството отчита Федерацията на независимите синдикати от земеделието. Днес в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” се проведе дискусионен форум на тема: „Зелената сделка и сектор Земеделие”. Все по-малко са желаещите да работят в земеделието и животновъдството. Сред причините са ниските заплати, лошите условия на труд и неспазването на трудовото законодателство.
От един милион работещи до 1989 година в селското стопанство на България, към момента работещите в сектор “Земеделие” наброяват не повече от 250-260 хиляди, в това число и фермерите. Трябва да обясним, че наетите на трудови договори са много по-малка цифра, те варират между 56-57 хиляди за сектора на пълен работен ден. Останалите са предприемачи и самоосигуряващи се, това са фермери, тютюнопроизводители, семейните ферми”, посочи данни Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието.


Сред най-непривлекателните професии се оказва животновъдството.
“Поради ниското заплащане, изключително ниското заплащане и слабата квалификация на работниците, които идват в животновъдството, има голям проблем. Това не е от 2-3 години, това е повече от 15-20 години. Ние сме държавна институция, където заплащането е ниско, те са на минимални работни заплати, а отглеждането на различен тип животни е много трудоемко, то не се научава за един ден. С години се натрупват тези неща и затова е непривлекателно, заплащането е много ниско, а е 365 дни в годината. При животновъдството почивка няма”, посочи Антоанета Янчева, главен експерт в Института по животновъдни науки – Костинброд.
По време на форума бяха обсъдени основните проблеми в сектор “Земеделие”- финансиране, заетост, миграция, контрол и възнаграждения в системата.
“Проблемът остава за ниско квалифицираните работници и там, където работят на полето, ръчен труд. Както споделиха и колегите от Бюрата по труда – няма интерес там за работа, работят в чужбина за много по-добро заплащане. Тук местата не се заемат и проблемът си стои”, заяви Радостин Павлов от КНСБ – Шумен.
Федерации и синдикати ще работят заедно, за да направят сектора по-атрактивен за работещите.

Фермерите търсят подкрепа от еврофондовете

Помощ за земеделците

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *