Любомир Христов: Нека са благословени делата ни, за да пребъде Шумен! - Телевизия Шумен

Уважаеми съграждани, скъпи гости,

Днес църковните камбани бият в памет на светите равноапостоли Кирил и Методий.
От амвона на храма се изричат думи на преклонение пред двамата братя, дали светлината на писаното слово на много народи.
Словото, с което неспокойните и напредничави умове на учители, духовници, общественици и революционери превръщат Шумен в място на духа и огнище на националното ни възраждане.
Празнуваме 11 май, изпълнени с родолюбиви чувства. Преди повече от две столетия в Шумен е организирано първото честване на двамата братя. Почитта на шуменци към образованието и духовността съвсем не е случайна.
На полето на просвещението тук се трудят Сава Доброплодни, Иван Богоров, Добри Войников, Царевна Миладинова. В стремежа си да допринесе полза на своя род Васил Друмев става един от основоположниците на българската литература. Пламенният младеж и вдъхновител на Априлската епопея кове бунтовна мисъл и дело. Едно от най-ярките проявления на възрожденския дух – дарителството е свързано с шуменския благодетел Нанчо Попович. Учени и творци се нареждат сред най-значимите представители на изкуството и науката – композиторите Панчо Владигеров, Андрей и Веселин Стоянови, художниците Никола Михайлов и Елена Карамихайлова, писателят Стилиян Чилингиров, академиците Кирил и Методи Попови.
Шуменци избират този ден за празник на града и наш дълг е да съхраним паметта за общото ни минало и славните дела на нашите предци.
Но празникът на 11 май не е просто едно документално свидетелство от музейния архив. Празникът на 11 май е в делата и на нашите съвременници. Градът – това са хората, които живеят, работят в него и правят едно място добро или лошо, красиво или грозно. Всяко поколение оставя своя отпечатък във времето и е важно какво ще разказва за нас историята. Обединени от общото ни настояще и бъдеще, от общите ни мечти и отговорности, от стремежа към активен и пълноценен живот нека заедно да превърнем Шумен в модерния град, в който всички искаме да живеем.

Нека са благословени делата ни, за да пребъде Шумен.
Бъдете здрави. Удовлетворение и радост да изпълват дните ви.
Честит празник!

ЛЮБОМИР ХРИСТОВ, кмет на община Шумен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.