Любомир Христов: Честит 24 май! - Телевизия Шумен

Уважаеми съграждани,

Честит 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!
Няма друг ден в българския празничен календар, който да събира толкова много хора заедно, за да изразят почитта си към буквите, словото, просветата и културата.
На 24 май честваме великото апостолско дело на Кирил и Методий. Прекланяме се пред духовния подвиг на двамата солунски братя, създали българската азбука и защитили по блестящ начин правото на всеки народ да има свой език. Изразяваме почитта и уважението си към всички, които са повярвали в техния завет и са го пренесли във времето – прозорливи владетели, предани ученици и народни будители, които превръщат азбуката в книжнина и духовен ориентир.
На този ден отправяме благодарност и заслужено признание към нашите учители и университетски преподаватели, които разпространяват знанието и съхраняват културата и историческата ни памет, към творците и хората на духа, които са пазители на родния език и националната ни идентичност. На нашите деца, на учениците и студентите пожелаваме да не стихва у тях вечният стремеж към знание и откривателство.

От сърце желая на всички здраве, сили и вдъхновение.
Честит празник!

Любомир Христов, кмет на община Шумен

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.