Масово кръщене на Голямата базилика в Плиска - Телевизия Шумен
Масово кръщене на Голямата базилика в Плиска

Масово кръщене в Голямата базилика в първопрестолна Плиска. В лоното на православието бяха въведени 10 деца и 19-годишната Денислава. Светото тайнство Кръщение извърши Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. Кубрат от Русе, на година и 10 месеца беше най-малкият, който днес прие Христовата вяра, а заедно с него бяха семейството му и кръстникът – Светослав.
“Чрез тайнството Свето Кръщение човек получава божия благодат, като се кръщава в името на Троичния Бог и става член на Светата Църква. Става християнин, отказва се от делата на дявола и се съединява с Христос. Веднага след това получава тази благодат и дар на Светия Дух, печатът и дарът на Светия Дух – светото тайнство миропомазание”, каза за същността на тайнството Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.
Провеждането на масово кръщене в Голямата базилика вече е традиция. И тази година всички, приели християнската вяра получиха подаръци от Община Каспичан – медальон с розетата от Плиска, бурканче пчелен мед и грамота.
На 2 май църквата чества Успение на Свети цар Борис-Михаил Покръстител – владетелят, поставил началото на духовния триумф на България. Денят е празник на град Плиска. Картина от тържествата и репортаж от масовото кръщене – гледайте в емисията новини на Телевизия Шумен в понеделник от 18.30 часа.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *