Модерен 3D скенер в Шумен - Телевизия Шумен

Модерен 3D скенер закупи по регионална библиотека Стилиян Чилингиров – Шумен. Новата апаратура е една от придобивките по реализирания проект за дигитализация на културно-историческо наследство.
„Това е една изключително така полезна инициатива, защото благодарение дигитализацията на исторически артефакти и ценности много хора могат да се докоснат до тях дори и без да се налага да посещават конкретни географски местоназначения. Това е последният писък на модата, всъщност техниката, която е придобиха е на изключително високо ниво и благодарение на нея те могат да, така направят изключително полезни за музея неща“, обясни доц. Георги Христов- РУ „Ангел Кънчев”.
Сканирането на един артефакт отнема буквално няколко минути, преди той да бъде вече достъпен онлайн през компютър или дори през приложение на мобилния телефон. Но това съвсем не е всичко, новата техника позволява и пълно 3 Де сканиране дори и на човек.
Преди да започне същинската дигитализация бъдещите специалисти, които ще работят с новата техника се обучават от експерти.
„Разбира се, че е интересно! Новите технологии трябва да ги използваме на практика , така всеки един човек ще има достъп реален все едно е бил в музейната зала, да разгледа един предмет от всякъде, все едно е бил в ръката му“, каза Едуард Алтунян.
Предстои дигитализацията на 30 000 единици от архивите на историческия музей, библиотеката и художествената галерия в Шумен.

Дигитализират културно-историческото наследство

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.