Музеят в Преслав реализира нов проект - Телевизия Шумен
Музеят в Преслав реализира нов проект

Археологическият музей във Велики Преслав започна с дейностите по проекта „Новото сияние на Симеоновия Златен век“. Част от предвидените неща са „живи“ 3D холограмни видеоизображения на книжовник от Преславската школа и Цар Симеон.
“Първият владетел, който управлява Втората българска столица и основоположник на Златния век. Нагласите на публиката показаха също така, че понеже ще бъдат представени две исторически личности, втората личност, публиката показа, че желае да бъде книжовник, което също е съвсем естествено”, каза при представянето на проекта Пламен Славов, главен уредник на Археологическия музей във Велики Преслав.
Очаква се книжовникът да е Константин Преславски или Йоан Екзарх. С този проект се очаква ръстът на посетителите да достигне и да надмине броя им отпреди пандемията. През 2019 година туристите, посетили музея, са били 35 хиляди, през 2020 година са спаднали до 16 хиляди, а през 2021 са се увеличили до 24 хиляди.
“До края на тази година продуктът ще е готов. След това следва обучение на персонала и представяне пред медиите”, посочи още Пламен Славов.
„Новото сияние на Симеоновия Златен век“ е проект, защитен пред Национален фонд „Култура“ на стойност 64 971 лева, от които 13 500 лева са собствено съфинансиране от Археологическия музей.

Датираха Кръглата църква във Велики Преслав

Величие и разкош в старопрестолен Преслав

Вижте повече новини във Facebook и Youtube.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *