“Мътница” против инсталация за отпадъци - Телевизия Шумен
“Мътница” против инсталация за отпадъци

Жители на квартал “Мътница” и съседни населени места са против изграждането на инсталация за обезвреждане и преработка на опасни отпадъци, нефтопродукти и автомобилни гуми. Инвестиционно намерение за което е входирано в Община Шумен.
“Това са абсолютни отрови, които ще влязат насам, не зависимо, че може да има 1-2 км разстояние, но за мен това е престъпление което се извършва спрямо хората тук живеещи и не само спрямо нас, и спрямо околните селища”, каза Петрана Пешева, жител на квартала.
“Тези хора не мислят с мозъците си, аз това мога да кажа. Не мислят и няма да разрешим боклуците да се горят тука от цяла Североизточна България в кв. “Мътница”, допълни Пенка Карамфилова.
От Община Шумен, където е входирано намерението заявиха, че процедурата е в начална фаза и се очаква становище от отговорните институции. Жителите на квартала научават за инвестиционното намерение от публикации в социалните мрежи.
“Не искаме такъв завод, тук е тихо място, младите искаме да ги задържим. Строени са и други заводи, дето и те ни тровят също. Младите хора искат тук да живеят, ако не почти целия квартал иска да се изселват, ако стане това нещо”, категорична е Мария Щерева, жител на квартал “Мътница”.
Само за два дни е събрана подписка с над 1200 подписа от близките населени места.
“Хората основно се притесняват от замърсяване на въздуха в Царев брод. Все пак ще бъдат третирани опасни отпадъци, нефто продукти, камъни, тези камъни как ще се третират – не знам. Това е нещото, което притеснява хората най-вече. Също така площадката се намира на около 200-300 метра от кариерата в “Мътница”, където регулярно се извършват взривни дейности за добиване на камъни и това една голяма предпоставка за аварии, и тогава наистина ще има замърсяване с много опасни газове”, каза кметът на село Царев брод Стефан Живков.
От еко инспекцията заявиха,че е изискана допълнителна информация от възложителя в срок до един месец. А жителите на квартал “Мътница” са категорични, че са готови на протести.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *