Наводнение заля музея в Плиска - Телевизия Шумен
Наводнение заля музея в Плиска

Тонове вода и тиня заливат фондохранилищата на археологическия музей в първата българска столица Плиска. Голяма част от съхраняваните там артефакти са разпилени и затрупани с кал.
Снощи около 21:45 ч. е получен сигнал, че фондохранилищата на музея в Плиска са наводнени, в следствие на обилните валежи. На мястото са изпратени няколко екипа пожарникари, които започват отводняване.
„Реки от вода, както по пътя, така и при нас. Водата от нивите е скъсала дигите, които са направени по пътя, подхода към музея и всичко е влязло в хранилището“, разказа Христина Стоянова – директор НИАР – Плиска.
Четири часа продължава отводняването на помещенията. ПО първоначална информация от ОД на МВР-Шумен, има значителни материални щети. Унищожени са три климатика, пет влагоабспорбатора и около 1 000 артефакта. От Ръководството на музея се надяват, че няма загубени артефакти.
„Надяваме се да няма загуби, тъй като се подходи много професионално, не се даде възможност водата и помпите да засмучат каквото и да било, през вратите се протичаше водата без да ги отваряме. Разбира се, това което е било под вода, ще трябва на ново да бъде проверено, паспортизирано и консервирано, но се надяваме, че след извършване на пълна проверка на пострадалите предмети, да нямаме загуби“, каза още Стоянова.
Няма опасност тинята да увреди на историческите материали, а благодарение работата на екипите, са спасени други около 500 исторически артефакта. Най-вероятна причина за снощното наводнение е водата в земеделските площи, намиращи се зад музея, която се е насъбрала, преляла над защитните диги и заляла, намиращия се в по-ниска зона музей.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *